Zamieszczone przez matijas-81
Słowacja, Węgry, Chorwacja a używanie CB
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Drogie Mobilki,
Jedziemy kilkoma autkami do Chorwacji i specjalnie na ta okazję zapożyczyłem się CB.
Zaraz też nasunęły się wątpliwości czy aby go wogóle zabierać ponieważ wg przepisów na CB w Chorwacji trzeba mieć oddzielne zezwolenie.
Ktoś z was podróżował z "anteną" po w/w krajach i wie jak to wygląda.
Pozdrawiam,
p690
-
-
Na Słowacji i na Węgrzech nie ma żadnych problemów, przynajmniej mnie takie nie spotkały. Co do Chorwacji to nie wiem jak tamtejsi stróże prawa odnoszą się do CB ale podejrzewam, że nie będą robić problemów. Chorwacja to już troche odległy teren i ciężko spotkać polskiego mobilka. Jak jedziecie w kilka aut i wszyscy macie CB to polecam, fajna sprawa :kciukgora
(oczywiście obowiązuje kanał 28)
Komentarz
-
-
ode mnie rodzinka wróciła właśnie z hr i bez żadnych problemów. A byli na samym końcu hr i przez dwa tyg. antena na dachu i zero problemów.
Zamieszczone przez KiniuChorwacja to już troche odległy teren i ciężko spotkać polskiego mobilka.
Komentarz
-
-
w sobotę wróciłem z Chorwacji jechałem przez Słowację, Węgry na przejściu Letenye/Gorican policja chowrwacka powiedziała do mnie "radio problema" kazali mi zjechać i schować cb a właściwie antene do bagażnika. Potem bez problemów w samej Chorwacji nie miałem kłopotów, ale jak wracałem to na wszelki wypadek przed granicą ściągnąłem bat żeby się nie czepiali. Tak że myślę spokojnie jedźcie, cb w kilka aut to wygoda i wbrew pozorom dużo Polaków jeździ tam z cb. Wcześniej tak jak napisał Adam też nie miałem problemów. PozdrawiamO2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo
Komentarz
-
-
W Chorwacji byłem na przełomie czerwca i lipca, z kuzynami na dwa auta, oba z batami na dachu i nigdzie nie spotkaliśmy się z problemami, ani w Austrii (gdzie faktycznie oficjalnie nie można używać CB w paśmie AM), ani w samej Chorwacji również.
Zamieszczone przez KiniuChorwacja to już troche odległy teren i ciężko spotkać polskiego mobilka
Zamieszczone przez aro_40a który kanał jest dla nas poza granicami RP
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBja wróciłem tym razem z nad naszego morza z wyrzutami sumienia i niesmakiem zmarnowanego urlopu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez p690Czyli zakładam bat na dach i w drogą - a to już jutro :szeroki_usmiech
I ten tłum na plaży ... eh :|
Komentarz
-
-
Viniu, nie wprowadzaj w błąd, to że objechałeś to nie znaczy, że można wszystkie te kraje objechać. Do Chorwacji możesz wjechać drogą TYLKO lądową na D.O., samolotem z Polski nie wylecisz na D.O. jak i nie przylecisz. W Chorwacji aby skorzystać z darmowej opieki zdrowotnej musisz mieć paszport, to samo dotyczy wymiany euro na kuny w Bankach. Na 100% muszą paszporty mieć dzieci niezależnie którą drogą wjeżdżają do Chorwacji.
Proponuję poczytać o BiH http://www.sarajewo.polemb.net/index.php?document=53
Żeby nie było, że zmyślam to przed pierwszym wyjazdem do Chorwacji dzwoniłem do Ambasady Chorwacji w Polsce i dowiadywałem się o warunkach wjazdowych. I też byłem pierwszy raz w Chorwacji na D.O ja i żona i dziecko tylko na paszport.
Także na wyjazd do Chorwacji na D.O. proponuję się ubezpieczyć na wypadek leczenia i zadzwonić do Ambasad krajów Bałkańskich które chcemy odwiedzić na infolinie i wszystkiego się dowiedzieć jeżeli na stronie są nie jasne informacje.
[ Dodano: Czw 12 Sie, 10 21:45 ]
Zamieszczone przez KeradOni jeszcze nie sa w Unii, ale slyszalem ze nie ma z tym problemu, a nie chcialbym sie przekonac na granicy ze jednak lipa i nie wiadeOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez ViniuPrzeskok jakościowy byl kolosalny i utwierdził nas w przekonaniu, że warto dołożyć parę złotych do urlopu choćby w Chorwacji.
A Polaków w Chorwacji jest od cholery
Komentarz
-
AdamB, nie wprowadzaj ludzi w błąd
Polecam strony MSZ-tów państw bałkańskich:
Chorwacja:
Czarnogóra
Macedonia:
Bośnia i Hercegowina
Serbia
Dla ułatwienia dodam, że ID lub identity card oznacza dowód osobisty
Nie wiem czy zauważyłeś, ale mówimy tu o poruszaniu się autem, a nie samolotami, choć to akurat jest bez znaczenia, podobnie jak przejazd dzieci na tymczasowy D.O. (znowu polecam lekturę ww. stron).
Polecam też forum cro.pl. Tam jakoś setkom ludzi udaje się podróżować po Bałkanach na dowody osobiste :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Viniu,Zamieszczone przez ViniuDla ułatwienia dodam, że ID lub identity card oznacza dowód osobisty
Zamieszczone przez ViniuPolecam też forum cro.pl. Tam jakoś setkom ludzi udaje się podróżować po Bałkanach na dowody osobiste :szeroki_usmiech
[ Dodano: Pią 13 Sie, 10 00:14 ]
Viniu, i przeczytaj dokładnie mój post, bo nigdzie nie napisałem że nie wolno, tylko uświadomiłem na co możesz natrafić w przypadku wyjazdu na D.O. bo trochę się różni interpretacja przepisów. Bo to co kraj z poza UE ułatwia to nie znaczy, że nasz kraj akceptuje. A to że toleruje to inna sprawa.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
Komentarz