Słowacja, Węgry, Chorwacja a używanie CB

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nokius
    Rider
    • 2010
    • 498

Zamieszczone przez matijas-81
    Ciekawa lektura budząca zgrozę :twisted: a tak na serio, u mnie na zegarze prawie 150kkm, niepokojących objawów brak (odpukać), przy 170 będę zmieniał rozrząd więc może pokuszę się na głębszą penetrację. Olej Castrol, jak do tej pory, ale z tego co widzę wszyscy jadą na MOTUL więc chyba pora zmienić. szkoda wielki szacun za zaangażowanie w utrzymaniu auta w takim stanie :bow
    U mnie tez nie było niepokojacych objawów. Kazdy (nawet mechanicy) mówili jak ładnie pracuje silnik. Az pewnego ranka odpalam. Ruszam pod lekką górke dodajac gazu az nagle stukot-cos wali w silniku. Reszte juz widac na zalączonych wczesniej zdjeciach.
    O3
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...270360#1270360
    O2
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38454
  • p690
    Ambiente
    • 2008
    • 216

Drogie Mobilki,

Jedziemy kilkoma autkami do Chorwacji i specjalnie na ta okazję zapożyczyłem się CB.
    Zaraz też nasunęły się wątpliwości czy aby go wogóle zabierać ponieważ wg przepisów na CB w Chorwacji trzeba mieć oddzielne zezwolenie.
    Ktoś z was podróżował z "anteną" po w/w krajach i wie jak to wygląda.

Pozdrawiam,
    p690

Komentarz

• Kiniu
      RS
      • 2010
      • 1746

Na Słowacji i na Węgrzech nie ma żadnych problemów, przynajmniej mnie takie nie spotkały. Co do Chorwacji to nie wiem jak tamtejsi stróże prawa odnoszą się do CB ale podejrzewam, że nie będą robić problemów. Chorwacja to już troche odległy teren i ciężko spotkać polskiego mobilka. Jak jedziecie w kilka aut i wszyscy macie CB to polecam, fajna sprawa :kciukgora

(oczywiście obowiązuje kanał 28)

Komentarz

• bzyq_74
        RS
        • 2008
        • 3467
        • Volkswagen
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

W w/w krajach bez problemu
        PS. W Austrii trza mieć pozwolenie, ludzie pisali że się czepiają.
        MARCIN
        Mój szkodnik

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

bzyq_74, w Unii jesteśmy i obowiązuje prawo unijne wiec w Austrii wiec mogą sie czepiac jak nie ma certyfikatu ce a tak to wystawić ale za to napewno cie wtedy ukarzą za obraze :diabelski_usmiech

Komentarz

• nokius
            Rider
            • 2010
            • 498

Wróciłem tydzień temu z Chorwacji przez Austrie i nie spotkałem się z problemami , nie słyszałem też by kto kolwiek je miał.
            A prawda jest taka że jak sie podpadnie to przyczepić ci sie mogą nawet do nieswieżego powietrza w kołach.
            O3
            O2

Komentarz

• Arti_r1
              RS
              • 2008
              • 2626

ode mnie rodzinka wróciła właśnie z hr i bez żadnych problemów. A byli na samym końcu hr i przez dwa tyg. antena na dachu i zero problemów.
              Zamieszczone przez Kiniu
              Chorwacja to już troche odległy teren i ciężko spotkać polskiego mobilka.
              No w to bym wątpił, w tamtym roku co drugie-trzecie auto na polskich blachach miało bat :P Szczególnie ich widać w korkach
              Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
              Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8033
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

p690, ne ma problema jak to mówią Chorwaci. Jak już gdzieś na forum pisałem objeździłem te kraje jak i Austrię kilkanaście razy i nie miałem problemów.
                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• robert70
                  Rider
                  • 2008
                  • 499

w sobotę wróciłem z Chorwacji jechałem przez Słowację, Węgry na przejściu Letenye/Gorican policja chowrwacka powiedziała do mnie "radio problema" kazali mi zjechać i schować cb a właściwie antene do bagażnika. Potem bez problemów w samej Chorwacji nie miałem kłopotów, ale jak wracałem to na wszelki wypadek przed granicą ściągnąłem bat żeby się nie czepiali. Tak że myślę spokojnie jedźcie, cb w kilka aut to wygoda i wbrew pozorom dużo Polaków jeździ tam z cb. Wcześniej tak jak napisał Adam też nie miałem problemów. Pozdrawiam
                  O2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo

Komentarz

• aro_40
                    RS
                    • 2007
                    • 1529
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

a który kanał jest dla nas poza granicami RP ?
                    If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8033
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

robert70, no to triflex załóż i nie będziesz musiał zdejmować.

Komentarz

• Viniu
                        Rider
                        • 2008
                        • 517

W Chorwacji byłem na przełomie czerwca i lipca, z kuzynami na dwa auta, oba z batami na dachu i nigdzie nie spotkaliśmy się z problemami, ani w Austrii (gdzie faktycznie oficjalnie nie można używać CB w paśmie AM), ani w samej Chorwacji również.

Zamieszczone przez Kiniu
                        Chorwacja to już troche odległy teren i ciężko spotkać polskiego mobilka
                        Ja zupełnie odmienne spostrzeżenia. W pewnym momencie miałem już serdecznie dość polskiego języka, polskich aut dookoła.. w końcu nie po to człowiek się tyle tłukł, żeby poczuc się jak w Pobierowie Poważnie, gdzie się nie ruszyliśmy wszędzie Polacy, na plaży, w Splicie w Trogirze, w Wenecji Na CB tez słychac tylko Polaków...

Zamieszczone przez aro_40
                        a który kanał jest dla nas poza granicami RP
                        Oficjalnie poza Polską ogólnym kanałem jest 28, ale chyba niewielu rodaków o tym wie, bo na 28 panowała kompletna cisza, a na 19 co chwila ktoś się odzywał...
                        Pozdrawiam

Komentarz

• robert70
                          Rider
                          • 2008
                          • 499

Zamieszczone przez AdamB
                          robert70, no to triflex załóż i nie będziesz musiał zdejmować.
                          święte słowa
                          O2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo

Komentarz

• p690
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 216

Czyli zakładam bat na dach i w drogą - a to już jutro :szeroki_usmiech

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8033
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez p690
                              Ale masz dobrze, ja wróciłem tym razem z nad naszego morza z wyrzutami sumienia i niesmakiem zmarnowanego urlopu. :|

Komentarz

• Viniu
                                Rider
                                • 2008
                                • 517

Zamieszczone przez AdamB
                                ja wróciłem tym razem z nad naszego morza z wyrzutami sumienia i niesmakiem zmarnowanego urlopu.
                                Ja miałem to samo. Wróciliśmy z Cro bo mieliśmy umówiona pół roku wcześniej wizytę u lekarza, po czym szybkie pranie i jeszcze na tydzień nad nasze morze. Przeskok jakościowy byl kolosalny i utwierdził nas w przekonaniu, że warto dołożyć parę złotych do urlopu choćby w Chorwacji.
                                Pozdrawiam

Komentarz

• p690
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 216

Zamieszczone przez AdamB
                                  Zamieszczone przez p690
                                  Ale masz dobrze, ja wróciłem tym razem z nad naszego morza z wyrzutami sumienia i niesmakiem zmarnowanego urlopu. :|
                                  Rodzice byli w Lipcu w Międzyzdrojach, mówią że kąpiel w Bałtyku przypominała zabawę w zbiorniku w oczyszczlni ścieków.
                                  I ten tłum na plaży ... eh :|

Komentarz

• AdamB
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 8033
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Viniu
                                    Przeskok jakościowy byl kolosalny i utwierdził nas w przekonaniu, że warto dołożyć parę złotych do urlopu choćby w Chorwacji.
                                    Dokładnie mam to samo przekonanie, po dotychczasowych wakacjach w Chorwacji

Komentarz

• Kerad
                                      Classic
                                      • 2008
                                      • 12

moze nie do konca o CB ale na temat CRO, czy wpuszcza tam na dowod osobisty?
                                      Oni jeszcze nie sa w Unii, ale slyszalem ze nie ma z tym problemu, a nie chcialbym sie przekonac na granicy ze jednak lipa i nie wiade.

Komentarz

• nokius
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 498

Ja byłem na paszporcie ale widziałem ze były stanowiska odprawy dla UE wiec może sie uda
                                        O3
                                        O2

Komentarz

• Viniu
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 517

Kerad, całe Bałkany zjedziesz na dowód: Chorwacja, Bośnia, Serbia, Czarnogóra... Są na to odpowiednie umowy dwustronne Chyba tylko do Albanii potrzebny jest paszport, ale też nie jestem pewien
                                          Pozdrawiam

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8033
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Viniu, nie wprowadzaj w błąd, to że objechałeś to nie znaczy, że można wszystkie te kraje objechać. Do Chorwacji możesz wjechać drogą TYLKO lądową na D.O., samolotem z Polski nie wylecisz na D.O. jak i nie przylecisz. W Chorwacji aby skorzystać z darmowej opieki zdrowotnej musisz mieć paszport, to samo dotyczy wymiany euro na kuny w Bankach. Na 100% muszą paszporty mieć dzieci niezależnie którą drogą wjeżdżają do Chorwacji.

Proponuję poczytać o BiH http://www.sarajewo.polemb.net/index.php?document=53

Żeby nie było, że zmyślam to przed pierwszym wyjazdem do Chorwacji dzwoniłem do Ambasady Chorwacji w Polsce i dowiadywałem się o warunkach wjazdowych. I też byłem pierwszy raz w Chorwacji na D.O ja i żona i dziecko tylko na paszport.

Także na wyjazd do Chorwacji na D.O. proponuję się ubezpieczyć na wypadek leczenia i zadzwonić do Ambasad krajów Bałkańskich które chcemy odwiedzić na infolinie i wszystkiego się dowiedzieć jeżeli na stronie są nie jasne informacje.

[ Dodano: Czw 12 Sie, 10 21:45 ]
                                            Zamieszczone przez Kerad
                                            Oni jeszcze nie sa w Unii, ale slyszalem ze nie ma z tym problemu, a nie chcialbym sie przekonac na granicy ze jednak lipa i nie wiade
                                            Wjedziesz i wyjedziesz bez problemów, tylko dobezpiecz się na wypadek leczenia. Kwaterę też wynajmiesz na D.O.. Na granicy nie robią problemów.

Komentarz

• _tm_
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 2333
                                              • Superb III (3V3)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Viniu
                                              Przeskok jakościowy byl kolosalny i utwierdził nas w przekonaniu, że warto dołożyć parę złotych do urlopu choćby w Chorwacji.
                                              Dokładnie. Byłem właśnie 3 tygodnie w Chorwacji. Padało tylko raz i to w nocy, a w pozostałe dni temperatura oscylowała pomiędzy 28 a 35 stopni.

A Polaków w Chorwacji jest od cholery
                                              S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                              Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                              -------------------------------------------------------------------------
                                              O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                              O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                              O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Viniu
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 517

AdamB, nie wprowadzaj ludzi w błąd

Polecam strony MSZ-tów państw bałkańskich:

Chorwacja:

Czarnogóra

Macedonia:
                                                Министерство за надворешни работи

Bośnia i Hercegowina

Serbia

Dla ułatwienia dodam, że ID lub identity card oznacza dowód osobisty

Nie wiem czy zauważyłeś, ale mówimy tu o poruszaniu się autem, a nie samolotami, choć to akurat jest bez znaczenia, podobnie jak przejazd dzieci na tymczasowy D.O. (znowu polecam lekturę ww. stron).

Polecam też forum cro.pl. Tam jakoś setkom ludzi udaje się podróżować po Bałkanach na dowody osobiste :szeroki_usmiech
                                                Pozdrawiam

Komentarz

• AdamB
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 8033
                                                  • Octavia IV (NX3)
                                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Viniu,
                                                  Zamieszczone przez Viniu
                                                  Dla ułatwienia dodam, że ID lub identity card oznacza dowód osobisty
                                                  Wiem co to oznacza

Zamieszczone przez Viniu
                                                  Polecam też forum cro.pl. Tam jakoś setkom ludzi udaje się podróżować po Bałkanach na dowody osobiste :szeroki_usmiech
                                                  Na tym forum udzielam się już dość długo :wink:

[ Dodano: Pią 13 Sie, 10 00:14 ]
                                                  Viniu, i przeczytaj dokładnie mój post, bo nigdzie nie napisałem że nie wolno, tylko uświadomiłem na co możesz natrafić w przypadku wyjazdu na D.O. bo trochę się różni interpretacja przepisów. Bo to co kraj z poza UE ułatwia to nie znaczy, że nasz kraj akceptuje. A to że toleruje to inna sprawa.

Komentarz

Pracuję...